Meridyen Nedir?


Doğu Tıbbında M.Ö. 3000 yılından beri bedenimizde akan bir Yaşam Enerjisinin varlığı bilinmektedir. Bu yaşam enerjisi Çincede “Chi”, Sanskritçede “Prana”, Japoncada “Ki”, Sufizmde “Baraka” adını alır. Havada, toprakta ve suda bulunan bu enerji insan bedeninde de Meridyenler olarak bilinen kanallar aracılığı ile akar. Bir insan bedeninde toplam 14 tane Meridyen vardır. Bedendeki her sistem, her organ bu meridyenler aracılığı ile enerji alır ve enerji verir. Enerji yoksa yaşamda yoktur. Bu kanallar aracılığı ile bedende akan enerji, akış biçimi (yönü), dengesi ve uyumu ile insanın fiziksel ve zihinsel sağlık durumunu belirler. Bu enerjilerin bedende, sağlıklı ve dengeli akışını sağlamak için yüzyıllardır akupunktur noktaları kullanılmaktadır. Bu noktalar iğnelerle uyarılarak harekete geçirilebildiği gibi parmak uçları ile vurularak veya hafifçe sıkılarak ve tarafımca bioenerji ile de enerji akışı sağlanır.

Çünkü, bedende akan her enerji;
- Hareket edip, akışını devam ettirmelidir. Yalnızca hareket ederek ve akarak canlılığı devam ettirebilir. Dış etkenler, stres ya da bazı toksinler bu akışı sekteye uğratır.

- Her Enerji, belli biçim ve kalıplarda akarak sağlığı oluşturur. Bu biçimlerin dışında akması sağlığı etkiler, işlevselliğini bozar.

- 1940 yılında Amerika’da Yale Üniversitesi Tıp Fakültesinde, araştırmacı Prof. Harold Saxton Burr, tüm yaşayan organizmaların yukarıdan aşağı ve soldan sağa elektriksel bir kutuplaşmaya sahip olduğunu keşfetti. Buna göre tıpkı Dünya gibi ya da bir pil gibi insan bedenin de eksi ve artı kutupları vardır. Bu kutuplar elektromanyetik bir alan yaratarak (tıpkı bir Mıknatısın toplu iğneleri kendine çekip aynı hizada bir dengede tutması gibi) zihinsel, fiziksel ve duygusal denge durumunu korurlar. Enerji Kinesyolojisine göre bu kutupların tersine çevrilmesi durumunda (ki bu durumda tüm diğer enerji akışlarıda etkilenir) elektromanyetik bir dengesizlik oluşur ve sonucunda zihinsel, duygusal ve fiziksel sorunlar yaşarız. Elektronik araçlardan, kullandığımız objelere. yediğimiz yiyeceklere hatta düşüncelerimize kadar bir çok şey bu kutupların yönünü değiştirebilir. Batı dünyasında ilk olarak 1969 yılında Dr. George Goodheart bedendeki enerji akışının kas testi (Kinesyoloji) aracılığı ile test edilebildiğini farketti. Kinesyolojik Kas Testi bedende enerjinin ters akışını saptamak için kullanılan bir testtir. Onun öğrencisi olan psikiyatrist Dr. John Diamond “Bedeniniz Yalan Söylemez” kitabında bu akışın fiziksel ve duygusal olarak insan sağlığını nasıl etkilediğini gösterdi. Bilinçaltı bu tersine çevrilme (akış) durumunda inançlarımıza bir ket vurarak niyet ettiğimizin aksine davranmamızı sağlayabilir. Bir başka deyişle, bilinçaltı inançlarımızla, bilinçli zihnimizin düşünceleri aynı kutupsal doğrultuda olmadığı sürece, kendimiz için istediklerimizi gerçekleştirmek olanaksızlaşır. Değiştirmeye niyet ettiğimiz şeyleri değiştirememizin ve dönüp dönüp benzer şeyleri yaşamamızın nedeni budur. Fiziksel, Zihinsel ve Ruhsal sağlık yalnızca bedendeki enerji akışı dengede olduğunda sağlanabilir.

Meridyen Terapisi, meridyenler, meridyenler üzerindeki akupunktur noktaları, meridyenlerin akışının kitlendiği durumlar, enerji akışını düzeltme ve dengeleme ile çalışır. Fiziksel, zihinsel ve duygusal boyutta iyileşme sağlayan bir “Ruhsal ve Kişisel Gelişim” yöntemidir.